Care este costul pentru modificarea CIV la RAR

Modificarea Certificatului de Înmatriculare a Vehiculului (CIV) la Registrul Auto Român (RAR) este un proces esențial pentru proprietarii de vehicule care efectuează modificări semnificative ale mașinii lor. Fie că este vorba de schimbarea motorului, a culorii vehiculului sau alte modificări care afectează datele inițiale ale mașinii, este necesar să actualizezi CIV pentru a reflecta aceste schimbări. În acest articol, vom detalia costurile asociate cu modificarea CIV la RAR, procedura necesară și importanța acesteia.

Ce este Certificatul de Înmatriculare a Vehiculului (CIV)?

Certificatul de Înmatriculare a Vehiculului (CIV) este un document oficial care conține toate informațiile esențiale despre un vehicul, inclusiv detalii despre proprietar, specificații tehnice ale mașinii și alte informații relevante. Acest document este emis de Registrul Auto Român (RAR) și este necesar pentru înmatricularea și circulația legală a vehiculului pe drumurile publice.

Când este necesară modificarea CIV?

Modificarea CIV este necesară atunci când se efectuează schimbări majore la vehicul care afectează datele inițiale înscrise în certificat. Iată câteva situații comune care necesită modificarea CIV:

 1. Schimbarea motorului: Dacă motorul vehiculului este înlocuit cu unul de alt tip sau cu alte specificații tehnice.
 2. Schimbarea culorii vehiculului: Dacă vehiculul este vopsit într-o altă culoare decât cea inițială.
 3. Montarea sau demontarea unor echipamente suplimentare: De exemplu, montarea unei instalații GPL.
 4. Modificări ale caroseriei: Orice schimbare structurală a caroseriei vehiculului.
 5. Schimbarea categoriei vehiculului: De exemplu, conversia unui vehicul de transport marfă în vehicul de transport persoane.

Procedura de modificare a CIV la RAR

Pentru a modifica CIV la RAR, este necesar să urmezi o procedură specifică. Iată pașii principali:

 1. Programare la RAR: Accesează site-ul oficial al RAR (www.rarom.ro) pentru a face o programare online. Alternativ, poți face o programare telefonică.
 2. Pregătirea documentelor necesare: Asigură-te că ai la dispoziție toate documentele necesare pentru modificarea CIV. Acestea includ, de obicei:
  • Certificatul de înmatriculare actual.
  • Cartea de identitate a vehiculului (CIV).
  • Documente care atestă modificările efectuate (de exemplu, facturi de achiziție pentru piese noi, documente de la service-uri autorizate).
  • Actul de identitate al proprietarului vehiculului.
 3. Prezentarea la RAR: În ziua programării, prezintă-te la sediul RAR cu toate documentele necesare. Vehiculul va fi inspectat pentru a verifica modificările efectuate.
 4. Achitarea taxelor: După inspectarea vehiculului, va trebui să achiți taxele pentru modificarea CIV. Detalii despre aceste costuri sunt prezentate în secțiunea următoare.
 5. Primirea noului CIV: După verificarea și aprobarea modificărilor, RAR va emite un nou certificat de înmatriculare actualizat.

Costurile pentru modificarea CIV la RAR

Costurile pentru modificarea CIV la RAR pot varia în funcție de tipul și complexitatea modificărilor efectuate. Iată o estimare a costurilor tipice:

 1. Taxa de inspecție tehnică: Aceasta variază în funcție de tipul vehiculului și de modificările efectuate. De exemplu, pentru modificări minore, taxa poate fi în jur de 100-200 RON, în timp ce pentru modificări majore (cum ar fi schimbarea motorului), taxa poate fi mai mare.
 2. Taxa de eliberare a noului CIV: Aceasta este o taxă fixă și se ridică la aproximativ 150-200 RON.
 3. Alte taxe și tarife: Pot exista și alte taxe minore, cum ar fi taxa pentru programare sau pentru diverse certificate suplimentare.

Pentru a obține o estimare exactă a costurilor, este recomandat să contactezi direct RAR sau să vizitezi site-ul lor oficial, unde sunt publicate toate tarifele actualizate.

De ce este importantă modificarea CIV?

Modificarea CIV este esențială pentru a te asigura că toate informațiile despre vehiculul tău sunt corecte și actualizate. Acest lucru este important din mai multe motive:

 • Legalitate: Conducerea unui vehicul cu un certificat de înmatriculare care nu reflectă modificările efectuate poate duce la sancțiuni legale și amenzi.
 • Asigurare: Asigurătorii pot refuza să plătească despăgubiri în cazul unui accident dacă informațiile din CIV nu sunt actualizate.
 • Valoare de revânzare: Un vehicul cu documente corecte și actualizate va avea o valoare de revânzare mai mare și va fi mai ușor de vândut.

Concluzie

Modificarea Certificatului de Înmatriculare a Vehiculului la RAR este un proces esențial pentru proprietarii de vehicule care efectuează modificări semnificative la mașina lor. Deși costurile și procedurile pot părea complexe, respectarea acestor reguli este crucială pentru a asigura legalitatea și siguranța vehiculului tău. Asigură-te că urmezi pașii corecți și că ai toate documentele necesare pregătite pentru a evita întârzieri sau complicații.

Give a Comment