Secretul puiului la cuptor perfect: Rețetă și sfaturi

Puiul la cuptor este o mâncare delicioasă și reconfortantă care poate fi preparată în numeroase moduri. Cu toate acestea, pentru a obține un pui la cuptor perfect, este important să urmați o rețetă bine pusă la punct și să aplicați câteva sfaturi cheie. În acest articol, vom dezvălui secretul unui pui la cuptor delicios și vă vom oferi o rețetă pas cu pas, împreună cu sfaturi practice pentru a vă bucura de un preparat reușit.

Rețeta Puiului la Cuptor Perfect

Ingrediente:

 • 1 pui întreg (aproximativ 1,5-2 kg)
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 2 linguri de unt topit
 • 2-3 căței de usturoi mărunțiți
 • 1 linguriță de sare
 • 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat
 • 1 linguriță de boia de ardei dulce (opțional)
 • 1 lămâie (tăiată în jumătate)
 • 1 ramură de rozmarin proaspăt sau alte ierburi aromatice la alegere
 • 2 căni de legume (morcovi, cartofi, ceapă) tăiate cubulețe pentru garnitură

Instrucțiuni:

 1. Preîncălziți cuptorul la 200°C și pregătiți o tavă de copt mare sau o tigaie adâncă.
 2. Spălați și uscați bine puiul folosind șervețele de bucătărie. Acest pas este crucial pentru a obține o piele crocantă.
 3. Într-un castron mic, amestecați uleiul de măsline, untul topit, usturoiul mărunțit, sarea, piperul și boiaua de ardei dulce (dacă folosiți).
 4. Înmuiați mâinile în amestecul de ulei și frecati-l bine pe pui, asigurându-vă că toată suprafața este acoperită.
 5. Umpleți cavitatea puiului cu jumătatea de lămâie și ramura de rozmarin sau alte ierburi aromatice la alegere.
 6. Așezați puiul în tava de copt sau tigaia adâncă și așezați legumele tăiate cubulețe în jurul său.
 7. Dați tava la cuptor și coaceți timp de aproximativ 20 de minute la 200°C pentru a obține o crustă frumoasă aurie.
 8. Reduți temperatura la 175°C și continuați să coaceți puiul timp de aproximativ 1 oră și 15 minute sau până când sucul curge limpede atunci când înfigeți o furculiță în cea mai groasă parte a coapsei. Timpul de gătire poate varia în funcție de dimensiunea puiului, deci este recomandat să utilizați un termometru pentru carne pentru a vă asigura că temperatura internă a puiului atinge 75°C.
 9. După ce ați scos puiul din cuptor, acoperiți-l cu folie de aluminiu și lăsați-l să se odihnească timp de aproximativ 10-15 minute. Acest pas este esențial pentru ca sucul să se redistribuie în carne și să obțineți o carne fragedă și suculentă.
 10. Tăiați puiul la porții și serviți-l cu legumele coapte alături.

Sfaturi pentru un Pui la Cuptor Perfect

 1. Folosiți un Pui Proaspăt: Alegeți un pui proaspăt pentru cele mai bune rezultate. Carnea proaspătă va avea un gust mai bun și o textură mai suculentă.
 2. Spălați și Ucați Bine Puiul: Asigurați-vă că puiul este bine spălat și uscat înainte de a-l unge cu amestecul de ulei și condimente. Pielea uscată va contribui la obținerea unei cruste crocante.
 3. Folosiți Termometru pentru Carne: Pentru a fi siguri că puiul este gătit la perfecție, utilizați un termometru pentru carne pentru a măsura temperatura internă în cea mai groasă parte a coapsei. Aceasta ar trebui să atingă 75°C.
 4. Lăsați Puiul să se Odihnească: După ce scoateți puiul din cuptor, lăsați-l să se odihnească sub folie de aluminiu. Acest lucru va permite sucului să se redistribuie în carne, ceea ce va duce la o carne mai suculentă.
 5. Personalizați cu Arome: Puteți personaliza rețeta cu aromele preferate. Încercați cu diverse ierburi, mirodenii sau lămâi pentru a adăuga o notă de originalitate.

Puiul la cuptor poate fi un preparat delicios și impresionant atunci când este gătit corect. Cu rețeta și sfaturile noastre, veți putea să vă bucurați de un pui la cuptor perfect, cu piele crocantă și carne suculentă, gata să vă încânte simțurile.

Give a Comment